Hallgatók IBMMinden visszajelzés fontos, de annak különösképpen örülünk, ha Egyetemünk jó híre hallgatóink szakmai teljesítményének köszönhetően a tengerentúlra is terjed. A minap érkezett Módné Takács Judit mestertanárhoz egy email az IBM egyik amerikai menedzserétől (Robert Steindl) a duális képzésben tanuló elsőéves mérnökinformatikus hallgatóink helytállásáról. A cég visszajelzése után kíváncsiak lettünk, hogy az érintett hallgatók, miként látják a duális képzést, milyen tapasztalataik vannak.

Mielőtt a hallgatók véleményére rátérnénk, az IBM amerikai menedzserének leveléből egy rövid összegzés: 

"Elismerését fejezte ki a hallgatók szakmai felkészítéséért, akik eredményesek az IBM-nél. Név szerint említi Berta Máté és Varga István jelenlegi hallgatókat, valamint Dominik Sebe volt hallgatót. A cégnél az elsőéves egyetemisták a kollegák segítségével gyorsan az IBM Monitoring részleg csapattagjaivá váltak. Máté és István jelenleg irányítópultokat épít a részlegnek, Dominik pedig a rutin feladatok kiváltásához ír automatizációkat, ezáltal a magasabb hozzáadott értéket képviselő tevékenységek folytatására lehet koncentrálni."

A levélben megnevezett mérnökinformatikus hallgatókkal Berta Mátéval, Sebe Dominikkel és Varga Istvánnal készítettünk interjút, hogy a duális képzés első féléve után osszák meg velünk személyes benyomásaikat, szakmai tapasztalataikat a gyakorlati képzésről.

Miért választották a duális képzést?

Berta Máté: Számomra már a kezdetektől csalogató volt a duális képzés, hiszen olyan előnyökhöz juthatok hozzá, amit enélkül nem tudnék megszerezni. Elsősorban a munkatapasztalat szerzése számomra az első pont, egyetem mellett betekintést kapok a diploma utáni életbe. Emellett egy kis fizetést is kapok, ráadásul a szakmai gyakorlati hely keresésével sem kell tovább bajlódnom.

Sebe Dominik: A duálist képzést a szakmai tapasztalat és a fizetés miatt választottam.

Varga István: A duális képzésre a középiskolában felvételizőként találtam rá. Mindig is gyakorlatias voltam és szerettem volna magam kipróbálni élesben a munka területén. Az elméleti képzést a felsőoktatási intézmény, a gyakorlati oktatást pedig részben a felsőoktatási intézmény, részben az együttműködő vállalat teszi lehetővé. Úgy érzem nagyon sok tapasztalatot és szakmai újdonságot tanulhatok meg a gyakorlati helyen, ahol amellett, hogy pénzbeli juttatást is kapok, sokat tanulhatok az ott dolgozóktól.

Az IBM-nél mivel foglalkoznak? Melyik részlegen „dolgoznak”

Berta Máté: Az S5 Monitoring csapatban vagyok és jelenleg IT Specialist pozíciót töltök be. A csapatunk főként alkalmazások, szerverek monitorozásával és karbantartásával foglalkozik, és segítünk a klienseknek a migrálásban. Az elmúlt félévben ezek megismerésével foglalkoztam és próbáltam hasznosítani a tudásom.

Sebe Dominik: A Monitoring Support részlegen dolgozom, főleg a folyamatok automatizálásával foglalkozom.

Varga István: Jelenleg az IBM CIO Monitoring részlegén helyezkedünk el. Főként Applikációk, szerverek, szolgáltatások felügyeletét és hibaelhárítását vagyunk hivatottak megoldani. Emellett nagyon sok oktatáson veszünk részt, ahol továbbfejleszthetjük a tudásunkat, a gördülékenyebb és professzionálisabb munka érdekében.

Mennyire ismerték meg a céget? Kikkel „dolgoznak” együtt?

Berta Máté: A mostani vírushelyzet miatt sok időt nem tudtunk az irodában tölteni, viszont nagy öröm volt számomra, hogy a téli gyakorlat végén lehetőségünk volt egy napot a siteon dolgozni és megismerkedhettünk a munkatársainkkal. Körülbelül 11-en vagyunk a csapatban, ahol mindig családias a hangulat. Mindenki jóban van mindenkivel és mindenki segít a másikon, bármi baj van. Boldog vagyok, hogy ilyen dinamikus és nemzetközi csapatba kerültem.

Sebe Dominik: A céggel és a céges eszmékkel az első pár hét alatt megismerkedtem. Főként az osztályon dolgozó többi munkatársammal dolgozom együtt.

Varga István: Egész mélyre ástuk magunkat a cég megismerésével kapcsolatban az elmúlt félévben. Egy „kisebb” csapatban foglalunk helyet, ahol tizenegyen dolgoznak együtt velünk. Összetartó és segítőkész kollégáink vannak, akik minden esetleges problémában tudnak segíteni és támogatni minket.

Hogy érzik magukat a cégnél?

Berta Máté: Számomra mindig pozitívan és kíváncsian indul a nap, amikor az IBM-nél vagyok. Minden egyes nap izgalmas és érdekes dolgokkal növelhetem a tudásomat, amit az élet számos területén alkalmazhatok. Például a csapatban dolgozás pozitívumai hatással vannak a mindennapjaimra, illetve egy-egy projektmunka sikeressége is jelentősen megváltoztatja az életem, rengeteg motivációt ad, ezzel elszántabban nézek a jövőm felé.

Sebe Dominik: A cégnél viszonylag jól érzem magam, a környezet kellemes és a kollégák segítőkészek.

Varga István: Számunkra nagyon nagy öröm, hogy az IBM-nél dolgozhatunk. Nagyon sok új szakmai dolgot tanultunk meg, ezenkívül az angol tudásunkat is felhasználva újabb szintre lépett a kommunikációs készségünk. Szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy egy ilyen professzionális és sokoldalú cégnek lehetünk a „dolgozói”.

Hogy haladnak az egyetemi tanulmányaikkal?

Berta Máté: Úgy gondolom, hogy elvárásaimnak megfelelő eredményt tudtam produkálni az első félévemben. Az elején kellett egy kis idő, mire azonosulni tudtam az egyetemi tempóval, de idővel sikerült felvenni az iramot és 4,16-os átlagot sikerült produkálnom.

Sebe Dominik: A tanulmányaimmal az elvártaknak megfelelően haladok.

Varga István: A tanulmányokkal egészen jól, az elképzeltek szerint haladok.

A három hallgató összegző gondolata a képzési formáról: Az elmúlt félévben csak jót tudunk mondani az oktatási formáról. Könnyedén és gördülékenyen történnek a tanórák, még ebben az otthoni tanulási formában is. Úgy érezzük, ha valaki szereti az informatikát és érdekli is, itt a helye az egyetemen, hogy magasabb szintre emelhesse a szakmai tudását.

A duális képzési rendszer Székesfehérváron 2015-ben indult, azóta a kollégák sok pozitív visszajelzéssel, történettel találkoztak az egyetemi karon, ezek egyikét osztottuk meg a céges visszajelzés és a hallgatói vélemények formájában.