• Iparvállalati Műszaki szakközgazdász/menedzser Jelentkezési határidő: 2021.02.15.

  Iparvállalati Műszaki szakközgazdász/menedzser Jelentkezési határidő: 2021.02.15.

 • Felvételihez hasznos tájékoztató videók

  Felvételihez hasznos tájékoztató videók

 • Közel 200 millió forintból újult meg az Alba Regia Műszaki Kar internetes hálózata és számítógépparkja

  Közel 200 millió forintból újult meg az Alba Regia Műszaki Kar internetes hálózata és számítógépparkja

 • Az új technológiákhoz értőszakemberekre mindig szükség lesz

  Az új technológiákhoz értő
  szakemberekre mindig szükség lesz

 • Robottechnikai központ jött létre Székesfehérváron

  Robottechnikai központ jött létre Székesfehérváron

 • 2020-ban is indul a geoinformatikaiszakmérnök képzés a GEO-n

  2020-ban is indul a geoinformatikai
  szakmérnök képzés a GEO-n

 • Üzleti információmenedzsment szakmérnökés szakember képzés

  Üzleti információmenedzsment szakmérnök
  és szakember képzés

 • Hallgatóink véleménye a duális képzésről

  Hallgatóink véleménye a duális képzésről

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán indult duális képzésben résztvevő diákokat köszöntötték kedden délelőtt a Városházán.Az Alba Regia Műszaki Karon mintegy ezer diák tanul, közülük 199-en kezdték az első szemesztert a városban. Duális képzésben közülük húsz hallgató vesz részt, akiket Cser-Palkovics András polgármester, valamint Fodor János rektor és Györök György dékán köszöntött a Díszteremben.

obudai egyetem kicsi1

A fehérvári Alba Regia Műszaki Karon a duális képzési formában indított nappali tagozatos mérnök informatikus alapszak lett a legnépszerűbb.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara úttörő jelleggel a mérnökinformatikus alapszakon indította el a duális képzést húsz hallgató bevonásával idén szeptembertől. A fiatalok az egyetemen zajló elméleti képzésükkel párhuzamosan a szerződött vállalatok valamelyikénél gyakorlati oktatáson vesznek részt az alapképzés teljes ideje alatt, megismerik választott szakmájukat, tapasztalatokat szereznek, közben 60-100 ezer forint összegű ösztöndíjat kapnak. Székesfehérvárról kilenc, Bodajkról, Cecéről, Csákberényből, Dunakesziről, Gárdonyból, Kálozról, Mórról, Pétfürdőről, Sárbogárdról, Sárvárról és Szentgotthárdról pedig egy-egy hallgató vesz részt a duális képzésben. Az újszerű kezdeményezéshez csatlakozott az Albacomp Rendszerintegrációs Kft., az IBM Magyarország, a Karsai Műanyagtechnikai Holding Zrt., a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft., az Önkormányzati Informatikai Központ Non-Profit Kft., a SIMON Műanyag Feldolgozó Fémtömegcikk Gyártó cég, a Széphő Zrt. és a VIDEOTON Holding Zrt. A székesfehérvári cégek igen nagy előnyre tesznek szert azzal, hogy képzett, az igényeiknek leginkább megfelelő szakembereket nevelnek ki. A tervek szerint 2016 szeptemberétől a duális képzés egy újabb évfolyammal folytatódik a mérnökinformatikus alapszakon, illetve kiterjesztik az oktatást a gépészmérnök, a villamosmérnök, illetve a földmérő és földrendező mérnök alapszakokra is.

obudai egyetem kicsi3

A Városháza Dísztermében megrendezett fogadáson Székesfehérvár polgármestere gratulált a felvételt nyert hallgatóknak, akik – mint mondta – úttörői annak a kezdeményezésnek, amely az egész országban kezdeti stádiumban van. Cser-Palkovics András arról beszélt, hogy a képzés a megszokottól eltérő egyetemi létet jelent majd, bátorságot igényel a hallgatók, az egyetem és a cégek részéről egyaránt. Azt kívánta, hogy a fiatalok találják meg számításaikat a tanulmányi éveik alatt és a nagybetűs életben egyaránt, és érezzék úgy, hogy érdemes volt részt venni a duális képzésben. Mint mondta a magyar gazdaság egyik legfontosabb ipari központja Székesfehérvár. A műszaki, informatikai és mérnöki területen a képzett munkaerő hiányával küzdenek, amit meg kell oldani az újabb befektetők megnyerése és a meglévő cégek további ösztönzése szempontjából. Erre jelent megoldást a duális képzés, ami új lehetőségeket nyit, és a jövőt jelenti minden közreműködő számára. A polgármester szavai szerint mindez arra ösztönözheti a fiatalokat, hogy ne menjenek külföldre, vagy néhány esztendő kint tartózkodás után térjenek haza, és itthon kamatoztassák tudásukat.

obudai egyetem kicsi4

Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora gratulált a fiataloknak és méltatta tanulmányi teljesítményüket, mellyel felvételt nyertek. Elmondta: a duális képzés abban más az eddigi oktatási formákhoz képest, hogy a fiataloknak már a kezdetektől helyt kell állniuk az alapokat adó, fontos elméleti és az értékes gyakorlati képzésben egyaránt. Székesfehérváron ehhez minden lehetőség adott, a cégek részéről megvan az igény és a fogadókészség is. A rektor köszönetét fejezte ki dr. Cser-Palkovics András polgármesternek, a városnak és a cégeknek egyaránt. Mint mondta: vélhetően sikerül az eddigiekhez képest több hallgatót megnyerniük a jövőben Budapest elszívó hatásával szemben. A német tapasztalatok szerint a duális képzésben gyakorlatilag nincs lemorzsolódás, a résztvevő hallgatók tanulmányi átlaga pedig csaknem egy jeggyel jobb az átlagosnál. Prof. dr. Fodor János reméli, hogy a kemény feltételek ellenére náluk is hasonlóan biztató eredményekről tudnak majd beszámolni.

obudai egyetem kicsi7

Ugyancsak köszöntötte a hallgatókat dr. Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánja, aki - műszaki szakember lévén – négyszereplős modellként mutatta be Székesfehérvár sikerének kulcsát. Mint mondta: az egymásra találáshoz kell egy kiváló, folyamatosan fejlődő város, a mennyiségi és minőségi értelemben is növekedő ipar, a jó képzés és a befogadó hallgatói kör. Hozzátette: a duális képzéssel gyakorlatilag mindenki nyer, a hallgatókra pedig kollégakánt tekintenek, partnerséget ajánlanak számukra.

obudai egyetem kicsi6

A Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület képviseletében Schultz György köszöntötte a fiatalokat. Beszámolt a szervezetük törekvéseiről, majd előadást tartott a Városháza létrejöttéről, kiemelten a Díszterem, annak berendezése történetéről, a város dicsőségét hirdető történelmi falfeliratok 1938-as átadásáról, tíz évvel későbbi eltávolításáról és 2013-as újrafestéséről.

forrás: www.szekesfehervar.hu

 

Pályázati portál

Széchenyi 2020 pályázati portál

Eseménynaptár

Május 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31