Elérhetőségeink

Óbudai Egyetem
Alba Regia Műszaki Kar
Geoinformatikai Intézet

Főépület
8000 Székesfehérvár,
Pirosalma utca 1-3.
Tel.: +36 22 200 410

Intézetigazgatói titkárság
Tel: +36 22 200 412
Fax.: +36 22 200 411
WGS84 (GPS)
N(É) 47° 11' 19.6"
E(K) 18° 25' 07.8" 

Kollégium
8000 Székesfehérvár,
Hosszúsétatér 8.
Tel: +36 22 200 448
WGS84 (GPS)
N(É) 47° 11' 04.5"
E(K) 18° 24' 46.1" 

Az Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetének három oktatója, Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata, Balázsik Valéria, Dr. Földváry Lóránt és Dr. Márkus Béla az NyME GEO egykori dékánja, október 16-tól 23-ig három eseményen vettek részt Üzbegisztánban. A három éves futamidejű európai uniós DSinGIS projekt megvalósításának kétharmadához ért. A projekt sikerességét mutatja, hogy a szép számú, Üzbegisztánban futó Erasmus+ projektek közül a napokban rendezett megmérettetésen a DSinGIS elnyerte az első díjat.

A projekt aktuális feladatinak keretében előbb Taskentben egy „workshop”-ra és egy „projekt meeting”-re, majd Szamarkandban egy tudományos konferenciára került sor. Az európai partnerek közül a koordinátori szerepet betöltő Óbudai Egyetem és a Paris Lodron University of Salzburg (PLUS) egyetemek képviseltették magukat, míg üzbég részről valamennyi partner intézmény küldöttei jelen voltak az eseményeken, amely nagyban hozzájárult a projekt fő céljának, a doktori iskola létrehozásának megvalósításához. Az elvégzett munka értékelése és a soron következő feladatok pontosítása mellett megtörtént az európai tanulmányi ösztöndíjra jelentkező fiatal, üzbég kollégák meghallgatása. Az interjúk alapján kerülnek kiválasztásra a projekt keretéből támogatásban részesülők. Az ösztöndíj lehetőséget biztosít az európai partner egyetemek valamelyikén - így az Óbudai Egyetemen is - néhány hónapos kutatásra, doktori tanulmányok folytatására. Már korábban is fogadtunk Phd tanulmányokat folytató üzbég hallgatókat, akik időszakosan bekapcsolódtak a Geoinformatikai Intézetben folyó kutatásokba. Az itt eltöltött idő és a témavezetői feladatokat ellátó kollégáink eredményes tevékenységének köszönhetően nagy az érdeklődés intézményünk iránt.  Az előzetes jelöltlistán lévők közül hamarosan kiválasztásra kerülnek azok, akik a közeljövőben megkezdhetik néhány hónapos tanulmányukat Salzburgban, vagy Székesfehérváron.

A közép-ázsiai országban töltött hét második felében, az ősi  Selyemút jelentős városában, Szamarkandban rendezték meg az „Actual problems of the development of geoinformation systems (GIS) technology and their solutions” tudományos konferenciát. A házigazda a Samarkand State Architectural and Civil Engineering Institute (SamSACEI) volt. A konferencán az ÓE AMK oktatói a következő előadásokkal vettek részt: Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata „A távérzékelés szerepe a helyspecifikus gazdálkodásban”, Dr. Földvári Lóránt „A folyamatos mintavételi eljárásokkal nyert adatokat terhelő hibák” és Balázsik Valéria /Dr. Tóth Zoltán/ „A városi térinformatikai rendszerek különböző felbontású adatai”. Ott tartózkodásunk alatt az öt partnerintézmény közül háromban is átadásra került a projekttervben szereplő „tudásközpont”, mely a térinformatika hardver eszközeivel járul hozzá a projekt sikeréhez.

A Taskent-Szamarkand utat autóbusszal tettük meg, így tanúi lehettünk a végeláthatatlan gyapotföldeken folyó betakarításnak. Láthattuk a földeket sűrűn behálózó csatornarendszert, amelybe a vizet az Aral-tavat tápláló Syr Darya és Amu Darya folyókból nyerik, ezzel nagymértékben előidézve az Aral-tó elmúlt évtizedekben tapasztalható kiszáradását. Az ország jelentős bevételének számító gyapot ellenére érezhető a fiatalokban a felismerés, mely szerint a folyókból történő mértéktelen vízkiemelés az ország ökológiai katasztrófájához vezethet. A konferencia előadásai és a doktori iskolába jelentkezők témái között egyaránt jelentős helyet kapott a környezetvédelem, a vízgazdálkodás és az Aral-tó rekultivációjának lehetősége. A konferencián elhangzott előadások, az üzbég kollégákkal folytatott beszélgetések, valamint az országban látottak további megerősítést adtak abban, hogy környezetünk megóvása nem lehetséges a mindenre kiterjedő, jól átgondolt tervezés nélkül, melyhez a korszerű eszközök és technológiák hatékony támogatást nyújtanak. Ezt kívánja szolgálni a DSinGIS projekt a doktori iskola létrehozásával, olyan szakemberek képzésével, akik geoinformatikai tudásukkal járulnak hozzá Üzbegisztánban a városi és vidéki környezet fejlesztéséhez és ugyanakkor megóvásához.

 

GISopen 2020

Eseménynaptár

Május 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kredit kurzus

A földmérési és térképészeti tevékenység végzéséhez szükséges többletkreditek (70 kreditpont, 19/2013. (III. 21.) VM rendelet) megszerzésére az ÓE AMK Geoinformatikai Intézete kurzust szervez.

A Képzés leírása bővebben.