kerekasztal 1A 2018 februárjában induló „Precíziós gazdálkodási szakmérnök és szakember” képzés előkészületeként az utóbbi hetekben több találkozóra és megbeszélésre is sor került a képzésben résztvevő, azt támogató cégekkel. (AXIAL, INFOBEX, COSIMA, GEOSERVICE, Timac Agro)

A 2018 februárjában induló „Precíziós gazdálkodási szakmérnök és szakember” képzés előkészületeként az utóbbi hetekben több találkozóra és megbeszélésre is sor került a képzésben résztvevő, azt támogató cégekkel. (AXIAL, INFOBEX, COSIMA, GEOSERVICE, Timac Agro)

Október 24-én az Enyingi Agrár Zrt.-ben találkoztunk Sziládi József növénytermesztési főágazatvezetővel és kollégáival, akik megerősítették a precíziós gazdálkodás távérzékelésen alapuló adatgyűjtési és adatfelhasználási ismeretei oktatásának szükségességét. Javaslataik, helyszíni szemle valamint távérzékelt műholdas adatok alapján mintaterületet választottunk, amelyet a kurzuson résztvevőkkel is felkeresünk majd, és gyakorlatban is végzünk adatgyűjtést a precíziós gazdálkodás céljára. Ezen a találkozón részt vett Harangozó László a Timac Agro képviseletében, amely céggel szintén felmerült az együttműködés lehetősége.

Október 27-én Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata, a képzés szakfelelőse és Dr. Busics György intézetigazgató Baján, a központi telephelyen kereste fel az AXIAL Kft. és az INFOBEX Kft. mezőgazdasági gépforgalmazó munkatársait. A cégek képviseletében Németh Zoltán projektmenedzserrel és Haáz László ügyvezetővel folytatott megbeszélés is sikeres volt, a képzés hiánypótló jellege nyert megerősítést és támogató együttműködés fogalmazódott meg az AXIAL és az INFOBEX részéről.

November 24-én a GEO-ban tartottunk egy kerekasztal megbeszélést, amelyen a kurzus oktatói és az előbbiekben említett cégek képviselete mellett jelen voltak: Horváth Gábor István az FM  Földügyi és Térinformatikai Főosztályának megbízott főosztályvezetője, Dr. Seebauer Márta az ÓE Alba Regia Műszaki Kar oktatási dékánhelyettese, Dr. Mesterházi Péter Ákos az AXIAL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője, Dr Szabó Balázs a zalaszentgróti  Dr. Szabó Agrokémiai Kft. vezetője, Körmendy Endre a Geoservice Kft. vezetője, Szabó József a GEONET 2000 Kft. vezetője és Gósz Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei Igazgatóságának földügyi referense. Gósz Zoltán a GEO egykori nappali tagozatos, valamint többszörös szakmérnök hallgatója, akitől a precíziós gazdálkodási szakember képzés gondolata elsőként érkezett hozzánk, a kerekasztal megbeszélés során, ünnepélyesen benyújtotta jelentkezését a februárban induló kurzusra, hitelt adva ezzel a Geoinformatikai Intézetben, februárban induló képzés színvonalának.

Skype-on keresztül a beszélgetésbe bekapcsolódott Csornai Gábor a COSIMA Kft. ügyvezetője, a GEO egykori oktatója, aki az űrfelvételek mezőgazdasági célú felhasználása területén több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik.

A megbeszélésen valamennyi résztvevő elmondta véleményét, építő jellegű kritikáját a tematikával kapcsolatban. Igyekszünk valamennyi javaslatot figyelembe venni. Amiben a megbeszélésen jelen levők, véleményük megfogalmazása mellett valamennyien egyetértettek az, hogy a képzésre szükség van. A kerekasztal beszélgetés elérte célját, vagyis a résztvevők hozzászólásai, észrevételei alapján a képzési tervezet kiegészíthető, pontosítható úgy, hogy az lehető leginkább kielégítse a szakmai igényeket és megfeleljen a kor kihívásainak.

Balázsik Valéria

Beszámoló a kerekasztal megbeszélésről a Fehérvár tévében:
http://www.fehervartv.hu/video/index/21958
A képzés részletes leírása:
http://www.amk.uni-obuda.hu/index.php/hu/felvetelizoknek/647