2015. június 13-án szombaton egy kellemes túrán vettünk részt az AMK túracsapatával a sukorói hegyekben. A csodálatos környezet növényvilágát és a helyhez fűződő történeteket kiváló túravezetőnk, Dr. Tarsoly Péter kollégánk ismertette meg velünk. A kis csapat a sukorói református templomnál történelmi visszaemlékezést hallhatott, többek között, hogy milyen történet kapcsolódik a templomhoz, a pákozdi csatához, Xántus Jánoshoz, a Budapesti Állatkerthez, a Magyar Néprajzi Múzeumhoz, Karl May-hoz és Old Shatterhand alakjához.

A túra közben számtalan növényről megtudtuk mire használható, melyik védett, melyik ehető vagy éppen mérgező. A Meleg-hegyhez érve gyönyörködhettünk a tájban, ráláttunk a Velencei-tóra és a környező településekre, majd a Likas-kőnél meghallgathattuk a helyhez fűződő „mesét”. Utunk tovább a Meleg-hegyi geodéziai mérőtoronyhoz vezetett, abban a reményben, hogy felmehetünk és szétnézhetünk a tetejéről. Azonban a ránk bízott kulcsokkal minden próbálkozás és telefonos segítségkérés ellenére sem tudtuk kinyitni a toronyba vezető vasajtót, így tovább indultuk a Bárcaházi-barlanghoz. A barlang bejáratát látva vállalkozó kedvünk alább hagyott és a csapatból csak 5 bátor jelentkező indult útra a barlang mélyére, hogy felfedezze.

Innen egy 500 méteres sétával elértük a forrást, ahol a sziklákon és a padokon ülve mindenki kipihenhette magát. A tűzrakó helynél kellemes sütögetés vette kezdetét, sercegett a szalonna zsír, csöpögött az ínycsiklandozó kolbász, pirult a gomba és az „aprónép” boldogan fogyasztotta el a saját maga által megsütött ételét. Majd feltöltődve indultunk vissza a kiindulási pontunkhoz a sukorói templomhoz.

Köszönjük ezt a kellemes napot a túravezetőnknek, és minden kedves túrán részt vett kollégánknak és családjának, amely a nagy hőség ellenére nem is volt olyan fárasztó!

Mint utólag megtudtuk csupán 10 km volt.