20151009 07Az idén október 9-én volt Selmecbányán az „Akadémisták Selmecen ” rendezvény, melyen az akadémia megalapítására emlékezett a város, valamint a jogutód intézmények oktatói és hallgatói.
Az ünnepség 17 órakor kezdődött a Városháza mögötti téren. Ott a már szokásos módon zajlottak az események. A polgármester asszony rövid beszéde után Mária Terézia felolvasta az alapító levelet, majd minden utód intézmény koszorút helyezett el az emlékfalon. Ezt követően szalamanderes, bányászlámpás felvonulással elmentünk a Bányász, illetve Erdész palotához. Az idei rendezvény újításaként először mindenki az Erdészeti palotában a rönknél, majd utána a Bányász palotában a csilléknél vett részt egy-egy rövid megemlékezésen. A fogadó intézmények igazgatói és az utódintézmények vezetői emlékeztek a múltra, a selmeci akadémiai évekre. Az ünnepségek végén a város polgármestere koszút helyezett el a rönknél, illetve a csillénél is. Mindkét helyszínen magyarul is felcsendültek a helyhez illő himnuszok. Az ünnepség egy fogadással zárult, a hallgatókat gulyáslevessel és némi itókával vendégelték meg.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát és a Geoinformatikai Intézetet Seebauer Márta dékán-helyettes, Engler Péter, Hábel Sára, Kurucsai Nikolett, Majer Attila, Pelikán Márk, Takács Boldizsár és Takács Kitti képviselték. Sára még nem volt Selmecen, így természetesen Ő hagyományos módon, gyalog és mezítláb léphette át a város „küszöbét”. Az ünnepségek előtt volt idő városnézésre, vásárlásra és „kis lazításra” is.

Fárasztó, de érdekes nap volt, „jó volt újra selmeci diáknak lenni”.

EP