Tavasszal vetődött fel a gondolat, hogy az ÓE AMK oktatói és dolgozói egy kirándulás keretében megismerjék Selmecbánya múltját és jelenét, sajátosan szép utcáit, épületeit. 2017. szeptember 22-én és 23-án került sor a kétnapos túrára. Pénteken 23 oktató és dolgozó indult el kora reggel Selmecre.

 Komáromnál hagytuk el az országot, majd Léva és Hontnémeti érintésével jutottunk el első állomáshelyünkre Szent Antalba, ahol a szállásunk a Ranc Nadejben volt. Itt gyorsan elfoglaltuk a szobáinkat és a szálláshely éttermében megrendeltük a vacsorát. Az időjárási előrejelzések szerint szombaton eső várt ránk (így is lett), ezért pénteken a szabadtéri programokat bonyolítottuk le. Először Selmec egyik leghíresebb műemlékéhez, a Kálváriához mentünk. Kellemes séta, szépen helyreállított építmények (templomok, kápolnák) és csodálatos panoráma várt ránk. Ezután a Leányvári parkolóba mentünk. Rövid várostörténeti ismertető után, csak címszavakban és a teljesség igénye nélkül a következő nevezetességeket néztük meg: Leányvár, Hegybányai kapu, GEO-s emlékhely, Klopacska, Belházy ház, Városháza, Szent Katalin templom, Evangélikus templom, Fritz ház, Privitzky vagy Mikoviny ház, Kamaraház, Piarista rendház, Glanzenberg-táró, akadémiai épületek, botanikus kert, Szentháromság tér és nevezetes épületei, köztük a felújított homlokzatú Evangélikus líceum, Óvár. Szombaton a legérdekesebb és legizgalmasabb programnak a szabadtéri bányászati múzeum és a Szent Bertalan táró látogatása ígérkezett, mivel sokan még nem voltak mélyművelésű bányában. A hosszúra nyúlt bányajárás után még egy kiadós selmeci ebéd is belefért a programba, majd délután elindultunk hazafelé. Sajnos az időjósoknak igazuk volt, ezen a napon bizony sok eső esett.

Úgy gondolom, hogy a kirándulás a résztvevőkben szép emlékeket hagyott. Ízelítőül egy rövid képösszeállítás, amiből mindenki újra fel tudja eleveníteni a legfontosabb pillanatokat és a hiányzók számára talán kedvet csinál akár egy családi kiránduláshoz is.