20171103-04 112017. november 3-4 között a Mikoviny Sámuel Szakkollégium tagjai egy nem mindennapi kiránduláson vehettek részt. Nagyvárad volt az úticél, hogy megismerjük az ottani egyetemi hallgatók életét illetve az oktatók és a geodéták mindennapjait.

A 20 fős kisbusz pénteken reggel 7 órakor indult Székesfehérvárról, a GEO kollégium elől. Nagyon jó hangulatban telt az út, csak úgy szálltak a viccesebbnél viccesebb poénok, szoros kapcsolatot létrehozván tanár és diák között. Egy bő 4 és fél órás utat követően megérkeztünk a Posticumba (ez egy ifjúsági szálláshely és kulturális központ), ahol kedves fogadtatásban volt részünk. Dr. Ferencz József (az EMT Földmérő Szakosztály elnöke), Suba Norbert PhD (egyetemi oktató) és Erdélyi Marcell (doktorandusz) fogadtak minket. Néhányunknak kellemes meglepetés volt újra találkozni Sallai Henriettával, egy Erasmus programban résztvevő nagyváradi diáktársunkkal, aki az előző félévi tanulmányait itt töltötte nálunk, a székesfehérvári GEO-ban.

A fogadás után finom ebédet fogyasztottunk el közösen, majd elfoglaltuk a szállást. Ezután elindultunk, hogy körbejárjuk a várost, annak főbb nevezetességeit, illetve az esti előadásokat előkészítve megtekintettük azokat az emlékműveket, valós létesítményeket, amiket különböző „Nagypontosságú Fotorealisztikus Térmodell” előállítására használtak fel. Rendkívül érdekes és szép helyeken jártunk, ha csak a Körös-partot, vagy az Ady Endre-féle szoborcsoportot említem, már az is sokat elmondó élményeket tükröz.

Mivel a terveink között szerepelt az este folyamán egy, a selmeci diákhagyományok szellemében tartandó ún. cécó megrendezése, ezért a csapatnak egy kisebb delegációja italbeszerző útra kelt, hogy a szegény, gondterhelt ifjak nehogy szomjazásban vessék ki végakaratukat. A városi sétát követően, Ferencz József úr tartott részletes előadást a különböző pontfelhő feldolgozási lehetőségekről, illetve az általuk használt térinformatikai rendszerek felépítéséről, a MasterCad cég filozófiájáról. Az előadás szünetében elfogyasztottuk a vacsorát, majd újult erővel hallgattuk végig Erdélyi Marcell vasúti pályamérésről, a saját maga által kifejlesztett mérési technológiáról szóló előadását.

Mindkettő tanulságos és figyelemre méltó prezentáció volt, azon kívül, hogy a munkájukat végzik, nagyon szépen, összeszedetten tudták azt nekünk átadni.

Mindezt követően lezajlott a cécó az étteremben, jókedv, felszólalások és gyönyörű nóták kíséretében.

Az éjszaka a fiatalságé volt, azonban nem feledkeztünk meg a másnapi programról, ugyanis a reggeli után Suba Norbert, a Nagyváradi Egyetem geodéziai szaktárgyakat oktató munkatársa mutatta be az egyetem egyik „tanár-diák projektjét”, ami nem más volt mint a nagyváradi Kálvária-hegy (az ún. Gomba) mozgásvizsgálati rendszerének kialakítása, annak mérési ütemterve valamint a Körös híd megépítésének befejezési munkálata, abból is a geodéziai mérések bemutatása.

Az érdekes történet és bemutatás után a csapat ellátogatott a Kálváriára, és a valóságban is láthatta, hogy milyen fontos szerepe van egy mozgásvizsgálati mérési rendszernek. Ezen felül gyönyörű panoráma nyílt a városra (és közel lévén az országhatárhoz, abból a pozícióból átláthattunk picit Magyarországra is).

Minden szépnek és jónak egyszer vége lesz, a szép épületek, templomok megcsodálása után a kis csapat megebédelt a szálláson és szép lassan hazafelé vette az irányt.

Nótától és sok kacajtól zengve robogott hazafelé a buszunk, lezárván egy életre szóló kis kirándulást, és sok mélyen megmaradó élményt.

Gál András
(Fotó: dr. Engler Péter)