Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Földmérő Szakosztálya immár 19. alkalommal szervezte meg a Földmérő Találkozót, az idén a Bánság fővárosában,Temesváron. Az utazáson kívül ilyenkor kétnapos program vár a résztvevőkre: egy konferencia és egy kirándulás.

A május 11-én, a német nemzetiség székházában rendezett konferencia témája a technológiai lehetőségek és szakmai megoldások összehangolása volt. 13 húszperces előadásra került sor, köztük négy előadó képviselte a székesfehérvi GEO-t a következő témákkal:

  • BUSICS György: A referenciarendszerek fontossága
  • RASSÁNYI Zsófia, TÓTH Zoltán: Közösségi adatnyerés vizsgálata
  • KATONA János: Termőföld-értékelés térinformatikai alapokon
  • KOVÁCS Miklós: A térképek szerzői joga

Már az első napon is, majd a második napon végig egy szakavatott, felkészült és impulzív idegenvezető csatlakozott a csoporthoz Jancsó Árpád nyugdíjas építőmérnök személyében, aki számos érdekes információt osztott meg a résztvevőkkel. A városnézés során számos neves helyszínt tekintettünk meg. Elzarándokoltunk ahhoz a református templomhoz, ahol 1989 decemberében az ún. romániai forradalom kezdődött (s ahol táblán még átható az ”Éljen Tőkés László” felirat); a két szakmai egyesület vezetője megkoszorúzta Bolyai János emléktábláját (azon a helyen, ahol ”a semmiből egy új világot teremtettem” mondat született); a rékasi pincészetben borkóstolón vehettünk részt.

A szakmai programon kívül a személyes találkozások, beszélgetések további kedvet, lendületet adnak munkánk folytatásához.

Az oktatók (Dr. Katona János, Dr. Kovács Miklós, Dr. Tóth Zoltán) részvételét a rektori támogatás illetve a meghívás (Dr. Busics György esetében) tette lehetővé; a hallgatók (Gál András, Gáti Bence, Rassányi Zsófia) a szakkollégiumi pályázat támogatásával utazhattak a konferenciára.

Busics György

(Köszönjük Hodobay-Böröcz Andrásnak a konferencia-képeket).