2019 február elején maximális létszámmal ismét elindult a Precíziós gazdálkodási szakmérnök és szakember képzés az Alba Regia Műszaki Karon. A résztvevők létszámának határt szabott a szándék, miszerint a gyakorlatorientált képzés, a modern technológiák készségszintű elsajátítása csak akkor valósítható meg, ha a konzultációk során minden hallgató külön munkaállomáson, önállóan tud dolgozni.

Az első konzultáció a digitális adatgyűjtés, megjelenítés és feldolgozás témaköröket emelte ki. A hallgatók a modern technológiák – mint a távérzékelés – tudatos alkalmazásához szükséges elméleti tananyaggal és a gyakorlati felhasználás lehetőségeivel ismerkedtek. Bemutattuk a műholdas- és légifelvételekből nyerhető adatok felhasználási lehetőségeit a növénymonitoringban, valamint a táblán belüli heterogenitás térképezésében (Verőné Dr.Wojtaszek Malgorzata).

A kezelési zónák kérdéseivel – a differenciált kezelés előnyeivel, valamint az esetleges téves döntések kockázataival – Csornai Gábor, a több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező kollégánk foglalkozott, valós példák alapján gyakorlati megoldásokat bemutatva.

A térbeli adatok elemzési, integrálási lehetőségeit, szoftveres megoldásait a térinformatika tantárgy keretein belül Dr. Pődör Andrea kolléganőnktől ismerték meg a hallgatók. Sor került pl. az aratás során a kombájn által rögzített adatok feldolgozására, megjelenítésére, térinformatikai adatbázisba építésére.

A második konzultáció során a fent említett témák folytatása mellett a képzést támogató AXIÁL Kft. telephelyén, Baján jártunk.  A délelőtti szekcióban a precíziós növénytermesztés hátterét biztosító műszaki, hardveres megoldások, az egyes technológiai elemek (vetés, tápanyagellátás, növényvédelem, stb.) kérdései Dr. Mesterházi Péter Ákos előadásában kerültek bevezetésre. Az előadó kiemelte a modern technológiák fontosságát az információnyerésben és a döntéshozatalban.  

Az előadást követően Telek Dávid szervizmérnök szimulátoron mutatta be a cég által forgalmazott Trimble GPS-eszközök működését, azok elméleti hátterét.

Az oktatást a telephely bemutatásával zártuk, Telek Dávid idegenvezetésével.  A szinte véget nem érő sorokban álló munka- és erőgépek nem csak lenyűgöző látványt jelentettek, de betekintést adtak a szakma gépi hátterébe és a technológiai megoldásokba.     

A szakmai úttal új információkat, hasznos és naprakész ismereteket kaptunk.

Beszámoló az axial.hu honlapon:
https://www.axial.hu/cikkek/hirek/nalunk-jartak-az-obudai-egyetem-hallgatoi