2019. május 10-én Selmecbánya városa, a Selmec- és Hodrusbányai Bányász Egyesület és az Országos Bányász Egyesületek és Céhek Szövetsége szervezésében megrendezésre került a Valetanti 2019 városi ballagási ünnepség. Ezzel az új kezdeményezéssel a szervezők egy régi diákhagyományt kívántak feleleveníteni. Megtisztelő volt, hogy az Akadémia utódintézményeit is meghívták. Magyarországról a Dunaújvárosi Egyetem és Karunk képviseltette magát. Dr. Pődör Andrea, Dr. Engler Péter, Dr. habil. Györök György oktatók és Nagy Petra, Szabó Denise, Tarcsa Rebeka, Bánó Boldizsár, Bertha Zoltán hallgatók vettek részt az ünnepségen. Az utazás a kari mikrobusszal történt Juhász Gyula vezetésével. Selmecre érkezve az első „saját” programunk szerint Rebeka és Zoltán mezítláb léphette csak át a városhatárt.

A program a következő volt:

  • 11:00   Az utódintézmények rektorainak, dékánjainak ünnepélyes összejövetele. Ezen részt vettek az utódintézmények hallgatói és a selmeci középiskolák diákjai is. Emlékérmek átadása.
  • 13.00   Ünnepi ebéd a Gallery étteremben az egyetemek oktatói és dékánjai részére.
  • 14:30   Selmecbánya polgármester asszonya ünnepélyesen fogadta a rektorokat és dékánokat.
  • 15:00   A valéta menetben résztvevők a Szentháromság téren a líceum előtt gyülekeztek.
  • 15:15   A valéta menet megállt a városháza előtt, felszólalt a legidősebb akadémikus.
  • 15:30   A valéta menet tovább vonult a városon keresztül a Glanzenberg altáróig.
  • 16:00   A valéta menet ünnepi programja (szalaglevétel, diákdalok, díszszalagok kiosztása, hivatalos zárás) a rektorok és dékánok jelenlétében.
  • 16.30   Vacsora a valéta menetben részt vevő professzorok számára a Kachelmann étterem, a hallgatók számára a Bányász Kocsmában.

Az első programrészben minden intézmény, egyesület vezetője szót kapott, Karunkról, a diákhagyományok fontosságáról dékán úr beszélt. Az ünnepi megemlékezés végén a város és az egyesületek vezetői a selmeci hagyományok megőrzéséért, fenntartásáért a jelenlévő intézményeknek egy-egy szép emlékérmet adományoztak. Ezt az emlékérmet és a hozzá tartozó „okiratot” a GEO Selmeci utcájában helyeztük el.

A valétálási menet szervezetten és szépen lezajlott. Sajnos az időjárás egy kicsit beleszólt, mert egy kb 20 perces zápor eláztatta a menet résztvevőit, de ennek ellenére derekasan állták a megpróbáltatásokat. Szerencsére ezután kisütött újra a nap, és volt idő megszáradni.

A Glanzenberg tárónál felállított sátorban is több megemlékezés hangzott el, nagyon sok diákdal eléneklése mellett.

A vacsora és az üdítő italok elfogyasztása után jó hangulatban indultunk haza.

Szép és érdekes kezdeményezés volt az első alkalommal megszervezett rendezvény, reméljük a jövőben is folytatják.

A képösszeállítás ízelítőt ad a nap eseményeiről, az ünnepségről és a vidám hangulatról.

Ha Selmec hív, mi ott leszünk!

Engler Péter