Világost a Geósnak! - Így köszöntek el Fehérvártól a geodéták

A selmeci diákhagyományok szerint valétálással vettek búcsút az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinfarmatika szakának végzős hallgatói iskolájuktól és Székesfehérvártól. Fáklyás kísérettel, énekelve érkeztek a balekok sorfala között a Hősök terére, ahol Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte őket, majd az alsóbb évesek jelképesen kirúgták a végzősöket a városból. 

„Cimbora rád köszöntöm fél kupámat,/ Cimbora kívánom, hogy élj soká!” – ezzel a bányásznótával értek a valétálók szombaton este a Hősök terére, hullámzó szalamanderben, fáklyás kísérettel, selmeci énekeket zengve. Hagyományosan a Geoinformatikai Intézet Pirosalma utcai épületéből indultak a végzős hallgatók Székesfehérvár Belvárosába a balekok sorfala között. A menet elején vitték a zászlót, ezt követte a májusfa, majd a végzősök után a volt hallgatók, a kar tanárai és a családtagok, vendégek vonultak.

„Világost a geósnak!” – Mészáros Attila alpolgármester búcsúztatta a valétálókat a város nevében: megköszönte a fiataloknak, hogy néhány évvel ezelőtt Székesfehérvárt, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát és a Geoinformatika szakot választották, illetve hogy sok programmal hozzájárultak a város ifjúsági életéhez. A tanulmányok lezárásához sikert kívánt, és azt, hogy minél többen maradjanak Székesfehérváron. 

„Vivat akademia, vivat professores, vivat Székesfehérvár, vivat Geo, jó szerencsét!” – a valétálók nevében Nagy Petra “Schön” köszönt el a várostól, megköszönve az oktatók munkáját, a szülők támogatását. A végzős társaihoz szólva a közösség erejét emelte ki, ami barátokká, családdá kovácsolta őket; a kísérő hallgatóknak pedig azt ajánlotta, vigyék tovább a hagyományokat, és legyenek egyszerre komolyak, bolondok, merészek és bölcsek! 

A beszédek után a valétálók a Gaudeamust énekelve még egy utolsót lefetyeltek az évfolyamkorsóból, majd összetörték, és a darabjaiból mindenki vitt magával egyet-egyet emlékbe. A valétálás végén – selmeci szokás szerint – az alsóbb évesek jelképesen kirúgták őket a városból.

Az eseményen részt vett dr. Györök György dékán, dr. Pődör Andrea, a Geoinformatikai Intézet igazgatója és dr. Busics György volt intézetigazgató.

forrás: www.szekesfehervar.hu
fotó: Simon Erika

 

AMK fotók: