Dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója, március 15-e alkalmából Balázsik Valériának, az OE Alba Regia Műszaki Kar mestertanárának -többek között a földmérő utánpótlásban kifejtett áldozatos tevékenységéért- Fasching Antal Díjat adományozott.

Balázsik Vali004A Fasching Antal-díjat a földmérés, a földügy, a térképészet és térinformatika terén kiemelkedő elméleti, gyakorlati és tudományos tevékenység elismeréséül, térképészetért felelős miniszter által alapított bizottság döntése alapján, minden évben a március 15-i nemzeti ünnepen adják át. Az elismerésben részesített a díjjal emlékplakettet, valamint az adományozást igazoló okiratot kap.”

Balázsik Valéria 1983-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kar földmérőmérnöki szakán. Ugyanitt 1988-ban erőforráskutatási- és távérzékelési szakmérnöki oklevelet szerzett.

1986 óta dolgozik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán, illetve annak jogelőd intézményében (a Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Fotogrammetria és Távérzékelés Tanszékén).
1986-tól 1991-ig tanszéki mérnök, 1991-től 1998-ig tanársegéd, 1991-től adjunktus, 2015-től címzetes docens, illetve mestertanár.

Kiemelkedő teljesítményt nyújt mind az oktatásban, mind az egyéb társadalmi, közéleti feladatokban. A munkatársakkal és a hallgatókkal jó kapcsolatot tart, az oktatói és dolgozói közösség aktív tagja. Az oktatási tevékenységen felül számos kari szintű megbízást kapott és oldott meg sikeresen.

Részt vesz a nappali munkarendű földmérő és földrendező alapszak oktatásában a Fotogrammetria I., a Fotogrammetria II. és a Topográfia tárgyak, illetve a Fotointerpretáció és távérzékelés gyakorlatainak vezetésében. A levelező tagozaton a Fotogrammetria I., II. tárgyak tantárgyfelelős oktatója volt, 2017-től pedig a Térképtan és a Topográfia tantárgyaké. Emellett a szakirányú továbbképzéseken és a terepgyakorlatokon is szerepet vállal. A hallgatók szeretik, a szakma és az ember iránt elkötelezett tanárt tisztelik benne.

Több, mint két évtizede bevont kutatóként vett részt több OTKA kutatásban és más hazai és nemzetközi projektekben.  Részt vett fotogrammetriai szoftverek fejlesztésében. Folyamatos ötleteivel támogatja a Kar pályázati tevékenységét, publikációs tevékenysége rendszeres.

Több éven keresztül volt kari TDK titkár, a hallgatók tudományos diákköri tevékenységét konzulensként, bírálóként ma is támogatja, hallgatói OTDK-n is eredményesen szerepeltek.
Sokáig ellátta a kari humánpolitikai referensi feladatokat, a kari térkép- és légifényképtár nyilvántartását, tagja volt a kari tanácsnak és a kari minőségbiztosítási bizottságnak.

Amíg az intézet Sopronhoz tartozott, tagja volt a Vivat Academia szerkesztőbizottságának, jelenleg pedig az Óbudai Egyetem hírleveleit, a kari közösségi oldalakat látja el híranyagokkal. Tagja a Geodézia és Kartográfia szakfolyóirat szerkesztőségének, rendszeresen tudósít kari eseményekről. Több mint két évtizede vesz részt a népszerű GisOpen konferenciák szervezésében, annak háttérmunkáiban.