20240130 WREN műhold foAz Óbudai Egyetem szakmai, kutatói közreműködésével, a konzorciumi partnerekkel együttműködve, jelentős fejlesztőmunka eredményeképpen 2023 végére elkészült és startra kész a WREN műhold. Pályára állítását követően Magyarország területéről fog rendszeresen távérzékelt adatokat továbbítani. A műhold fedélzetén multispektrális, SWIR kamera és pozíciómérő eszközök mellet az Óbudai Egyetem által fejlesztett mikrovibrációt monitorozó egység is elhelyezésre került. A projekt célja, hogy a folyamatosan frissülő adatok ismeretében, a globális klímaváltozás hatásaként egyre gyakrabban előforduló csapadékhiányos időszakokban előrejelzést adjon az aszállyal veszélyeztetett területekről.

Az Óbudai Egyetem szakmai, kutatói közreműködésével, a konzorciumi partnerekkel együttműködve, jelentős fejlesztőmunka eredményeképpen 2023 végére elkészült és startra kész a WREN műhold. Pályára állítását követően Magyarország területéről fog rendszeresen távérzékelt adatokat továbbítani. A műhold fedélzetén multispektrális, SWIR kamera és pozíciómérő eszközök mellet az Óbudai Egyetem által fejlesztett mikrovibrációt monitorozó egység is elhelyezésre került. A projekt célja, hogy a folyamatosan frissülő adatok ismeretében, a globális klímaváltozás hatásaként egyre gyakrabban előforduló csapadékhiányos időszakokban előrejelzést adjon az aszállyal veszélyeztetett területekről. Az aszálymonitoringnak köszönhetően mérsékelhetővé tehetők az aszálykárok. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által kiépített 116 mérőállomás adatait is felhasználva, azt kiegészítve nagyfelbontású, multispektrális műholdas felvételekkel olyan rendszer és technológia alakítható ki, amely nagyobb kiszámíthatóságot biztosít a mezőgazdaság, így a gazdálkodók számára. A mesterséges intelligencia lehetőségeit is felhasználva, a műholdas felvételek feldolgozása időben biztosít a talajnedvességre és növényzetállapotra vonatkozó adatokat, információkat, amely figyelmeztet a szükséges beavatkozásra.

A jelenleg elérhető műholdak adataival indult kutatás tapasztalatainak, a tesztterület talajmintáin végzett nagyszámú mérésnek, a fejlesztőkkel történt egyeztetéseknek és nem utolsó sorban a konzorciumi tagok hatékony együttműködésének köszönhetően 2023 decemberére elkészült a műhold, amelyet a WREN projektben részvevők közelről is megtekinthettek. Hónapokon keresztül, közel steril körülmények között zajlott a fejlesztői munka. A startra kész állapot előtt nem sokkal, szigorúan ügyelve a steril környezet megőrzésére, a fejlesztők részletesen bemutatták a már majdnem kész műholdat, és ismertették a kijuttatás és pályára állítás részleteit. A WREN műholdat és még több tíz más küldetésű műholdat kijuttató SpaceX Falcon 9 hordozórakéta indítására a közeljövőben kerül sor. A pályára állítás után elsőként legfontosabb a műhold és a földi vevőállomás közötti kapcsolat létrehozása. A műhold fedélzetén elhelyezett egységeknek számos feladatot kell ellátniuk, így például biztosítani a működéshez szükséges energiát, a kamerákat vezérelve, rendszeres időközönként képeket készíteni Magyarországról, azokat tárolni, illetve továbbítani a földi állomásra. A fejlesztői tervek szerint a megfelelő kapcsolat létrejötte és az első felvételek sikeres közvetítése után lehetőség nyílik a műholt fedélzeti számítógépének Földről történő programozására is.

20240130_WREN-műhold.jpg

A C3S Kft., a konzorciumvezető COMBIT Zrt. és az Óbudai Egyetem együttműködésében fejlesztett WREN műhold

20240130 Cipővédőben

Laboratóriumi belépésre felkészülve

20240130 Beszélgetés

A konzorciumi partnerek véget nem érő szakmai beszélgetése…

Reményeink szerint már az év derekán, jövőre pedig a tavaszi vegetáció megjelenésekor érkeznek a magyar fejlesztésű műholdról űrfelvételek, így nagy izgalom előzi meg a felbocsátást, pályára állítást, a műhold és a földi állomás kapcsolatának létrejöttét, amelyről szintén beszámolunk.

Balázsik Valéria