CLAAS-GEO 12015. július 23-án a Geoinformatikai Intézet négy munkatársa tett látogatást a CLAAS Hungaria Kft. törökszentmiklósi gyárában.

A látogatás előzménye az volt, hogy egy volt hallgatónk, Lukács Gábor ebben a gyárban töltötte szakmai gyakorlatát, majd itt is helyezkedett el és nemrég mérőszoba-vezető lett. Kiderült, hogy a geometria, a méréstechnika közös alap e két látszólag távol álló szakterület, a gépészet és a geodézia összekapcsolásában, hiszen az egyes gépelemek megfelelőségi vizsgálatánál lényegében geometriai-geodéziai módszereket használnak. Sőt, speciális geodéziai mérőállomás használatát is láthattuk olyan esetben, amikor a mérőgép mérési tartománya nem elegendő.

A törökszentmiklósi gyárban egyébként elsősorban kombájnok vágóasztalát állítják elő, ezt a feladatot egyedül itt látják el a cégcsoportnál.
A CLAAS egy több mint százéves német magáncég, amely ma a világ négy vezető mezőgazdasági gépgyártója közé tartozik.
A korábbi Mezőgép-ból privatizált és igazán korszerű, dizájnosan berendezett modern üzemet Csombordi Róbert minőségügyi vezető mutatta be nagy szakértelemmel. Vele és Szoták-Nóvé Mária HR vezetővel folytattunk érdekes, érdemi beszélgetést a cégről, a lehetséges együttműködésről.
Ezúton is köszönjük a tartalmas gyárlátogatás lehetőségét, a mindenre kiterjedő, figyelmes tájékoztatást.
Busics György